Magyar

 

 

English

 

 

Deutsch

 

 

 Főoldal
 Galéria/portrék
 Galéria/vegyes
 Galéria/eladó

 Portré születése

 Kiállítások

 Meghívó
 Ajánlások

    Vatikánból

     megrendelőktől

 Média

 Megrendelés
 Elérhetőség
 
 

Fontányi Attila :  "Harmónia"

 

Fontányi Attila képei, kimagasló színvonalú kimunkáltságának, különleges perspektíváinak, egyedi kompozícióinak köszönhetően egyfajta élő mélységgel bíró letisztult harmóniát sugároznak. Ez a fajta harmónia szövi át a  volketswili Gemeinschaftzentrumban  2014. augusztus 29-től szeptember 26-ig megtekinthető „Harmónia” című kiállítás anyagát is.

 

 

Fontányi Attila, csendéleteiben vagy portréi környezetében gyakran meghökkentő tárgyakat párosít össze, azok mégis egymást kiegészítve simulnak harmonikus egységgé. Például egy vadászkürt  a benne tükröződő lampionvirággal, egy asztalon pihenő hegedű egy üres szódásüveggel, egy rózsafapipa egy fej retekkel vagy egy másik képen a rajta „pózoló” csigával.  

Ez a harmóniára törekvő játékosság más képein is tetten érhető. Azon az érdekes perspektívájú lovasportrén ahol az előtérbe a ló feje került, a lovasa csak a távolba, a ló fején felfedezhető „harmadik szereplő” egy légy, teljes természetességgel simul környezetébe.

 

Az a fajta saját tehetségéből táplálkozó festői tudás melyet egyéni stílusában bontakoztat ki, ad biztos alapokat különleges portéfestészetéhez, mely napjainkban ritkaságnak számít és rendkívül keresett. Fontányi Attila képes portréit egyfajta életteliséggel felruházni, melytől a nézők kölcsönhatásba kerülhetnek alanyaival. Portréi visszanéznek ránk és beszélnek hozzánk. A külső részletes bemutatásán túl a modell személyiségét is tükrözik. Portréit leginkább klasszikus olaj-vászon technikával alkotja, de mesterien bánik a pasztellel is és ugyancsak figyelemre méltóak monokróm akvarell arcképei.  A volketswili kiállításon ízelítőt kaphat a közönség mindebből.

   

Fontányi Attila képeinek motívumvilága rendkívül változatos. Utazásai, életének helyszínei változatos témákat, történeteket szolgáltatnak életképeihez, utca- és tájképeihez.

Figyelemre méltó milyen harmonikus egységként ábrázol még egy nyüzsgő embertömeget is. „Bolhapiac” című akvarelljén, melynek megannyi mozzanata, külön-külön kis életképe is úgy folyik össze, kapcsolódik egymáshoz, hogy a nézőnek az az érzése van, hogy ebből sem elvenni, sem hozzáadni még valamit nem szabad.    

Mediterrán hangulatú „Ligúria” című festményében van valami meglesettség. Mintha a néző csak hívatlan szemlélőként csöppenne a jelenetbe, de az egyik szereplő, visszakukucskálásával mégis összekapcsol, bevonz a történetbe.

 

Még megannyi képet elemezhetnénk, beszélhetnénk róluk, de a legfőbb cél, hogy maga a néző alakítson ki megfogalmazott és megfogalmazatlan gondolatokat, érzéseket! Szárnyaljon fantáziája Fontányi Attila képeiben, képei által! Kellemes elmélyülést a  volketswili Gemeinschaftzentrumban  2014. augusztus 29-től szeptember 26-ig megtekinthető „Harmónia” című kiállításhoz!

 

 

 

 

 

* All rights Reserved *

* No part of this website may be reproduced without prior written permission *